Οι ξεχασμένες φωτογραφίες του Weixler βγαίνουν στο φως
Οι φωτογραφίες του Weixler ξεχασμένες για χρόνια εντοπίστηκαν τη δεκαετία του 1980 στα Ομοσπονδιακά Γερμανικά Αρχεία από τον δημοσιογράφο Βάσο Μαθιόπουλο, ο οποίος με την άδεια του στρατού που του παραχώρησε το αρχείο, τις δημοσίευσε στο ελληνικό περιοδικό Ταχυδρόμος.
Η ακριβής τοποθεσία στην Κρήτη, όπου τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες δεν ήταν αρχικά γνωστή, έτσι στη συνέχεια ανατέθηκε στο δημοσιογράφο Κώστα Παπαπέτρου να διεξάγει σχετική έρευνα. Ο τελευταίος, ξεκινάει μια κοπιαστική και χρονοβόρα διαδικασία για να βρει το μέρος όπου έλαβε χώρα η εκτέλεση. Έχοντας επισκεφθεί πάνω από περίπου 80 χωριά της Κρήτης, εντοπίζει τελικά το χωριό το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.
Ο ίδιος περιγράφει την αντίδραση των κατοίκων όταν αντικρίζουν το αρχείο σαν σκηνή αρχαίας τραγωδίας, με τους ανθρώπους να ξαναζούν τα γεγονότα βλέποντας τις φάσεις τις εκτέλεσης αναλυτικά και αναγνωρίζοντας συγγενείς και φίλους την ώρα που εκτελούνται. Κάποιοι, λιποθυμούν άλλοι κλαίνε και κανείς δεν μένει ασυγκίνητος μπροστά στα πολύτιμα ντοκουμέντα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η μαρτυρία μιας γυναίκας από το Κοντομαρί, στελέχους ξενοδοχείου, η οποία μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών αναγνώρισε στο πρόσωπο ενός εκτελεστή που χαμογελάει ατάραχος, καθώς τραβάει τη σκανδάλη, έναν πελάτη του ξενοδοχείου. Ο Γερμανός είχε επιστρέψει στην Κρήτη ως τουρίστας, για να συνδυάσει τις διακοπές του μαζί με το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων αλεξιπτωτιστών. Όταν εκείνη του δείχνει τη φωτογραφία, όπου φαίνεται να εκτελεί τους συμπατριώτες της και του ζητάει το λόγο εκείνος παραδέχεται με κυνισμό ότι ήταν παρών και ότι απλώς εκτελούσε εντολές. Μετά από το περιστατικό δεν ξαναφάνηκε ποτέ στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου.